آسیب شناسی خانواده
بسم الله الرحمن الرحیم
خانواده کوچکترین واحد اجتماعى و نهادى اساسى و محورى در جامعه است و به عنوان هسته اولیه سایر نهادهاى اجتماعى به شمار مىآید. به همین دلیل میزان موفقیت و سهم افراد براى ایفاى نقش در واحدهاى بزرگ اجتماعى، بستگى تام به نحوه رشد، تربیت و شکوفایى استعدادهاى آنان در نهاد مقدس خانواده دارد. خانواده محل رشد و بالندگى استعدادها و بروز خلاقیت و مهد تربیت انسانها و سرچشمه محبتها و عاطفهها است. چنانکه اسلام آن را محبوبترین نهادها نزد خداوند معرف کرده است.
ما اعتقاد راسخ داریم، همواره سیادت و برترى، پیشرفت و موفقیت، از آن ملتهایى است که در آنها خانواده اساس محکمترى دارد و برعکس، انحطاط هر قوم و ملّت از زمانى آغاز شده که در اساس خانوادههاى آنان سستى رسوخ کرده است. خانوادهاى که براساس بنیان مستحکم و اصول صحیح شکل بگیرد اعضاى آن مىتوانند در تحولات جامعه و بشریت ایفاى نقش نموده و حتى مسیر آن را عوض کنند.
با این وجود تمدن صنعتى و شرایط حاصل از تحولات پسانوگرایى موجبات فروپاشى و اضمحلال کامل نهاد خانواده را فراهم کرده و چشمانداز تاریک و ناخوشایندى را نیز در این زمینه ترسیم نموده است. به همین جهت بررسى اصول، ارکان، اهداف، کارکردها و مهمتر از همه شناخت آسیبهاى این نهاد ارزشمند و دستیابى به رهیافتهایى براى پیشگیرى از این آسیبها و تقویت بنیانها و کارکردهاى بىبدیل آن از ضرورتهاى جدى جامعه اسلامى، به ویژه نهاد اسلامى و انقلابى سپاه پاسداران مىباشد.
بنابراین به منظور برخوردارى از زندگى سالم اجتماعى، حاکمیت ارزشهاى الهى و انسانى، پویایى اجتماعى و مصونیت نهادهاى بزرگ جامعه، وجود خانواده سالم ضرورى و اجتنابناپذیر است.
براى تحقق این مهم، تلاش نویسنده بر این بوده است که پس از ارائه برخى مفاهیم کلى بحث، آسیبهاى مختلف احتمالى در حوزههاى اعتقادى، حقوقى، فرهنگى، جسمى، روحى- روانى، اجتماعى و اقتصادى مربوط به خانواده در جامعه ایران اسلامى را در حد یک واحد درسى به اختصار ارائه نماید. امید آنکه مربیان و اساتید محترم کاستىهاى متن را با مطالعات و تجارب گسترده و تسلط علمى خود در کلاسهاى درس رفع نموده و ما را نیز از نظرات ارزشمند خود بهرهمند سازند.
منبع: آسیب شناسی خانواده
نویسنده: ویسی